>>Fogások<<
A japán konyha legfontosabb alapvető élelmiszere a rizs, amit minden étkezésnél főfogásként tálalnak. Ha köretként tálalják akkor okazu-nak nevezik. Ezenkívül még nagyon fontos a hal és a tengergyümölcsei.
Az Edo-kortól (16031868) kezdtek el a japánok naponta 35 alkalommal enni. A rizst Japánban kb. 2000 éve termesztik, és a rövidszemű forma a legkedveltebb.
A legtöbb leves három alapösszetevőből áll, szárított tonhalból, kombuból (tengeri alga) és shii-take gombából. Ezzel az összetevőkkel együtt elkészített levest suimono-nak hívják. Ezenkívül a levesben szerepelhet miso (szójából készült krém), amiből különböző fajták vannak. Van, amelyik édes, és van, amelyik sós. A miso leves gyakran tartalmaz zöldségeket és/vagy tofut is.
Fontos szerepet játszanak a télire eltett savanyú zöldségek, savanyúságok (tsukemono), amit a tél folyamán meg is esznek. Ilyen zöldség például a kínai kel, uborka, padlizsán és répa, ezenkívül az Ume (zöld, éretlen szilva). Ezeket nem ecetbe, hanem sósvízbe, Miso- vagy rízslevesbe teszik. A sózott, télire eltett Ume csemegét umeboshi-nak hívják. Ezeknek a zöldségeknek étvágyjavító hatásuk van és gyakran reggelire szokták enni.
Egy teljesértékű reggeli alapja a frissen készített rizs. Ehhez egy kevéske grillezett halat, vagy sült malachúst szoktak felszolgálni. A halat és a tenger gyümölcseit gyakran fogyasztják Japánban, minél frissebb a hal, annál jobb nyersen is. Az Edo-kortól a friss nyershalakat Sashimi-ként készítik el, amiket egy vaszabis szószba mártanak.
Japánban a hús fogyasztása az Asuka-korszaktól még sokáig tabu volt. A hivatalos betiltás oka a Buddhizmus szabályának alapja miatt volt. 552 utáni hatalmi harc miatt különböző családok államvallásnak nyilvánították ezt a vallást. Időszámításunk 675. évében Temmu uralkodó kiadott egy tilalmat, amely a szarvasmarhák, lovak, kutyák, majmok és tyúkok fogyasztására vonatkozik.
Bentó
A Bentó részben egy japán fogalom, egy fajta étkezést jelent, különböző ételek összességét. Az ételeket egy speciálisan készült kis dobozkában tálalnak, amelyből a legjobb a lakkozott fa anyagú. Általában rizst, savanyított vagy főtt zöldséget, továbbá halat vagy húst elkülönítve tálalnak.
<-- Vissza
|