
A sushi japán legismertebb étele. Általában a sushit vagy szeretik, vagy utálják. Sokan kisemerik próbálni, azért mert nyers hal van benne. Viszont nagyon egészséges.
De miből is áll a sushi? A legtöbb sushiban rizs, hal és zöldségek van, illetve szárított algával van összetekerve.
Ha szeretnéd megkóstolni a Sushit, akkor először ne otthon kezdj vele kísérletezni, hanem menj el egy sushi bárba. Ugyanis ,ha otthon elrontod, akkor megfogod utálni és sose tudod meg, hogy milyen a jó sushi.
4 személyre hozzávalók:
Sushi rizs(200g)
Ne sima rizst használjunk, hanem sushi rizst. A hagyományossal nem lessz ugyanolyan az íze.
Nori
Ez szárított alga lap. Ebbe kell beletekerni a sushit.
Mirin vagy rizsecet
Ha van mirin, akkor rizsecet nem kell.
Wasabi
Ez olyan ,mint a torma csak talán még csípősebb is.
Cukor
Só
Elkészítés:
Tegyünk egy edénybe 200g sushi rizst. Engedjünk rá vizet, és kavargassuk, és finoman dörzsölgessük a rizst. Ha már nagyon fehér a víz ,akkor öntsük le róla, és engedjünk rá új vizet. Ezt addig kell megismételni, amíg már nem fehéredik ki a risztől a víz. Körülbelül 8-10 mosásra érjük ezt el. Utána még 3szor öblitsük le keverés nélkül.
Ezután öntsünk rá 2,7dl vizet és tegyük fel közepes lángra, és várjunk csendes forrásig. Ilyenkor még nem kell keverni. Ha már lefőtt a víz a rizsről, akkor vegyük le a tűzről és takarjuk le egy konyharuhával és rá tegyünk egy fedőt. Addig hagyjuk állni a rizst ,amíg nem lessz több pára a fedőn.
Nahm most elkell készíteni a sushi-zut. Ha van mirinünk, akkor ezt átlehet ugrani. 30ml rizsecethez keverjünk hozzá egy fél evőkanálnyi cukor, és egy fél teáskanálnyi sót. Utána picit melegítsük fel, hogy elolvadjon benne a cukor és a só(elég mikróban is..).
A rizst olyan edénybe tegyük ,amibe széttud terülni. Adjuk hozzá apránként a keveréket, közben finom mozdulatokkal kevergessük.
Ezután terítsük szét az edényben a rizst és hagyjuk 1 órát pihenni, száradni a rizst. Ha jól csináltuk ,akkor a rizs száraz kézzel ragad, de vizes kézzel pedig nem.
A halat ha nyersen vettük ,akkor fagyasszuk le. Ha fagyasztottat vettünk ,akkor máris kezdhetjük párolni.^^ Ezután vágjuk fel a halat egy-két centis csíkokra. Ha zöldségeket is teszünk bele, akkor azokat is.
A rövidebb oldal mentén hajtsuk és vágjuk ketté a norilapot. A fényesebb, simább felét fordítsuk alulra, ez lesz a tekercs külseje.
Rakjuk meg rizzsel, úgy hogy az egyik él mentén hagyjunk szabadon egy csíkot. Itt fog majd összetapadni a tekercs. A kezünket ehhez mindig tartsuk vizesen, mert csak akkor tudunk a rizzsel dolgozni. De ne legyen túl vizes sem, hogy a nori ne ázzon el.
Középre húzzunk egy NAGYON vékony csík wasabit a hüvelykujjunkkal.
Rakjuk rá egy sorba a halat.
Fogjuk meg a gyékényt és göngyöljük fel a norit, majd erős mozdulattal húzzuk szorosra a tekercs fogását.
Ezt párszor ismételjük meg, és nyomkodjuk formára.
Tekerjük ki, majd vágjuk ketté. Fektessük egymás mellé a két felet és vágjuk őket 3 részre. gy kapjuk meg a hagyományos hatos maki csomagot.
Urumaki
A fél norilapot fedjük be rizzsel. Erre tegyünk egy folpack darabot, majd fordítsuk meg és tegyük a gyékényre.
Tegyük rá a halat, a wasabit. Itt említeném meg az egyik európai változatot, amit olyanok kedvéért találtak ki, akik nem rajonganak a nyers hal gondolatáért. Tegyünk füstölt lazacot a sushiba, és tegyünk mellé krémsajtot. Aki eddig nem szerette a sushit, így talán majd szeretni fogja. :-) Ez a lépés természtesen nem követendö az eredetinél.
Tekerjük fel, az előző módon, formázzuk, majd tekerjük ki, forgassuk szezámmagba és az ismert módon vágjuk fel.
Nigiri
A képen látható módon egyszerüen formázzunk hosszúkás tömböket, majd erre fektessük a szintén hosszúkás, vastagabb szeletre vágott halat. Kész.
|